MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
"  BROJ: 28
Godina V
Mart-Maj 2008.

»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.


 

» Glavni naslovi

MUMIJE

Pripremila: M.J.

Dugovečnost tela

Kraj dolazi po svakoga i potom sledi raspadanje. S vremena na vreme, nešto - bilo to slučajno ili namerno zadržava raspadanje i telo postaje mumija. Ljudi su fascinirani „živim mrtvacima”, mada se ne zna tačno kako se ova tela održavaju. Postoje stvari koje su poznate (zamrzavanje, sušenje i hemikalije koje sprečavaju bakterije i ljudske enzime da razgrađuju tkivo) ali precizniji detalji otkrivaju se tek sada, zahvaljujući nekolicini upornih istraživača

Primer egipatskih mumija ukazuje da je ključ u dehidrataciji, procesu lišavanja bakterija vode. Egipćani su čuvali tajnu tog metoda za sebe, tako da arheolozi ni danas nisu sigurni u postupak mumifikacije. Da bi proverio da li su stari istoričari izostavili neke bitne detalje, egiptolog sa Univerziteta Long Ajlend, SAD, Bob Brajer rešio je da napravi mumiju po drevnim uputstvima. Sa svojim kolegom Ronom Vejdom, sa Univerziteta Merilend, otpočeo je da radi na telu jednog starijeg čoveka iz Baltimora koji je zaveštao svoje telo nauci, 1994. godine.

Prateći opise grčkih istoričara Herodota i drugih, izvadili su iz tela mozak i unutrašnje organe, a potom ispunili telesnu šupljinu vrećama natrona, mešavinom soli i natrijum-karbonata i bikarbonata, koje je Brajer iskopao u Egiptu zarad istorijske tačnosti. Potom su čitavo telo prekrili gomilom ove mešavine težine 264 kg i stavili ga u vrelu suvu prostoriju u kojoj je provelo 35 dana.

Kada su, po isteku 35 dana, ponovo ušli u istu prostoriju, nije ih dočekao nesnosan smrad, a otkrili su i da se telo osušilo. Naučnici su bili iznenađeni jer su prvi put bili u prilici da posmatraju mumiju. Iznenadila ih je činjenica da je telo pred njima bilo kao i mumije stare tri hiljade godina. Natron je upio više od pola težine tela u vodi.

Pošto su pažljivo ispitali telo, naučnici su ga premazali uljem i ispunili šupljinu začinima i piljevinom. Potom su ga umotali u platno, što su Egipćani radili da bi sačuvali telo od insekata i učinili da izgleda punije. Od kada su je napravili, njihova mumija ne pokazuje znake oštećenja, što nagoveštava da je prosta dehidratacija od ključne važnosti za mumificiranje. Mada, možda i nije tako...

Potapanje kao odgovor?

Pretpostavlja se da nanošenje ulja i voska na površinu tela ima ključnu ulogu. Grobnice su vlažna mesta. Moguće je da su Egipćani otkrili da se telo ponovo rehidrira ako se ne preduzmu koraci da se telo učini otpornim na vodu i bakterije.

Druga dva naučnika ispitivali su hemijski sastav slojeva kojima je premazano 13 mumija. Kod svake, osim one najslabije očuvane, pronašli su tragove smole ili pčelinjeg voska, za koje je poznato da inhibiraju rast bakterija. Većina je sadržavala i biljna ulja, koja spontano stvaraju zaštitni sloj. Naučnici smatraju da ovi slojevi čine da se mumija sačuva više vekova.

Egipćani su bez sumnje usavršili veštinu mumificiranja, mada mumije mogu nastajati i bez ljudske intervencije. Dešava se da se telo, ubrzo posle smrti, zamrzne i ostane u tom stanju u dubini nekog glečera. Ukoliko su zaštićena od vetrova, takva tela mogu ostati vekovima gotovo savršeno očuvana. Međutim, češće se dešava da gube vodu putem sublimacije, što je oblik prirodnog zamrzavanja i sušenja koji može oduzeti skoro tri četvrtine prvobitne težine tela. Svako otapanje i ponovno zamrzavanje pre nego što se završi sušenje upropašćava strukture ćelija.

U ovu grupu spadaju i tela iz močvarnog tla. Kako su ostala očuvana, donekle je misterija. Odgovor nije jednostavan jer tela variraju u stepenu očuvanosti. U ovakvom vodenom grobu, ledenom i bez kiseonika, raspadanje je daleko sporije nego u slučaju tela zakopanog u suvoj zemlji.

Potapanje, očigledno, igra vodeću ulogu u stvaranju ovih mumija. Malo je bakterija ili drugih razgrađivača koji mogu preživeti u hladnoj vodi siromašnoj kiseonikom, mada u pojedinim močvarama ima i egzotičnijeg konzervansa. Reč je o sfagnanu, neobično složenom šećeru koji se nalazi u mahovini. Molekul ovog šećera deaktivira enzime i predstavlja veoma efikasno sredstvo za konzervaciju. Takođe, smatra se da sfagnan ima ulogu u stvaranju klasičnog izgleda tela mumija. Koža ogrubi i potamni. Tamnjenje kože se inače vrši korišćenjem formaldehida koji povezuje proteine, a čini se da i sfagnan čini upravo to.

Očigledno je da mumije još uvek čuvaju svoje tajne.

M.J.

 

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u  
»  Prijatelji Planete

 

»   PRETPLATA

Godišnja pretplata na “Planetu” iznosi 1.100,00 dinara, što uključuje 6 brojeva i troškove otpreme i poštarine. Čitaoci koji su zainteresovani za pretplatu mogu da se jave na E-mail: planeta@belmedia.co.yu, ili adresu: 11000 Beograd, Majke Jevrosime 42/13, ili telefon: 011/3225-571. Treba poslati ime i prezime i adresu, ostalo je na redakciji.

 

 

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003 -2012. PLANETA